FINN ROEN!!
Først og fremst skal du lære valpen din å finne roen, og for å lære det må den være rolig i forkant av absolutt all aktivitet. Hunden vil jo være med på alt, leke, løpe, spise, gå på tur. Når vi får en valp skal den godta å bli holdt, den vil nok gjerne ut av hendene dine og ned på gulvet og løpe. Hold den i ett fast og trygt grep til den er helt rolig og sett hunden forsiktig ned, da lærer valpen å bli belønnet for å ver rolig, samtidig har du vist lederskap. Når rolig adferd kreves før mat, før tur, før kos så vil hunden gå inn i situasjonene med ro og både du og omgivelsene slipper en stresset hund. For å kunne lære hunden din triks, lydighet osv, når du sååå mye letter inn når dere sammen har ro og harmoni.
Stå! Flink valp ❣️ lær valpen å stå før du lærer den sitt, praktisk når du skal stelle pels, hos veterinæren og i mange andre situasjoner.
HÅNDTERING;
En ting som er superviktig å lære valpen sin er håndtering, jeg starter allerede med valpene her før dei skal reise til sine nye hjem. Jeg holder valpen forann og bak og sier tydelig "stå", gjentar og gjentar både grepet og ordet "stå" til valpen skjønner betydningen og blir stående uten at jeg har hendene på den, slik får du en hund som står i ro når den skal ha pelsstell, rense event sår, fjerne flått og ikke minst står fint i ro på bordet hos veterinæren. Gjennomfører du dette flere ganger daglig fra starten får du en trygg hund med sinnsro. Lapphund er jo en gjeter og varsler (om "ulven"kommer), for å unngå at den bruker "verktøyet" sitt i tid og utid, stopp valpens aktivitet umiddelbart når den lager lyd.
Tvangskos må til! Hold valpen i et trygt grep i armene dine, gjør valpen motstand, (det kan bli sprell og hyl) hold litt fastere. Dette er tvangen, gjennomført av deg som leder.
Når valpen slapper av gir du litt massasje og snakker med rolig stemme. Dette ble kos 🐶🥰og mens du holder på... sjekk ører, øyne, tenner, poter og kjønnsorgan for å venne seg til håndteringen.
Nå kan du sette valpen rolig ned, hold igjen til den står rolig på egne bein, si "versågod" idet du gir valpen ett vennlig klapp og slipper den. Gjennomfør dette flere ganger daglig i starten. Du belønner på denne måten en rolig oppførsel.
Om dere har fulgt rådene overfor, altså ro forann all aktivitet, IKKE hilst på andre hunder i bånd og tatt KONTROLL på mennesker som stormer fram å vil ruske tak i hunden din å hilse overstrømmene. Er dette på plass er hunden klar over hvem som er lederen/sjefen/den som bestemmer og da vil hunden din være trygg fordi du er den som møter omgivelsene først og tar kontroll. Da kommer unghunden sine hormonsprett lettere i møte. Tispa har jo løpetid så det er meir synlig, guttene sniker hormonsprettene seg mer innpå. En merker gjerne kjønnsmodningene ved at den busken ved utkjørselen, eller søppelspannet som dere har passert uendelig mange ganger, er blitt skumle, potensielle fiender. Ikke press hunden bort å si "den e ikke farlig, kom å hils på". Ta hunden i kort bånd bak deg, gi kommando "gå bak", hold opp flat hånd mot busken som ett stoppsignal og si strengt. Stopp der! min hund! ingen hilsing!! Mulig du syns det er litt teit å snakke til en busk, men busken sladrer ikke og unghunden blir imponert av sjefen sin som tar kontroll. Samme greia gjør du på tur, enten du møter mennesker eller dyr eller begge deler. Altså; stram inn båndet, si "gå bak!" Flat hånd mot møtende hund og gi eieren beskjed; "vi trener, ingen snutehilsing". Har møtende veldig lyst på en prat? stå på lenka til hunden din, sånn at han får kun 20 cm spillerom. Da finner den fort roen og dere kan prate i fred. Dette er sunn sosialisering 👌🏼 Hannhunder har oftes sin første kjønnsmodning rundt 8-9 mnd, då blir de litt "pling i bollen". Så rundt 1,5 år lurer en på om noen har skiftet ut din gode snille kosebamse med eit uhyre (satt på spissen) nå har unggutten sin tøffeste tid med hormoner. Ikke krev for mye, la han få masse hvile, prøv å skjerme for lekre godluktende tisper. Gå tur i skog og mark, pust sammen. Vær leder! Da kommer godgutten tilbake 🐶🥰
Hva skal du velge og hvor ofte bør du mate?
Valp: 3 måltider/dagen frem til de er 5-6 mnd. Bruk valpefôr til valpen er 1 år. Når valpen er blitt 1 år kan du bytte til voksenfôr.
Junior/voksen: 2 måltider/dagen, men det kan være greit å notere seg at noen hunder ofte velger å kun spise en gang til dagen.
Kjøp for all del fôr hos en faghandler (e.g. dyrebutikk eller veterinær). Her i huset fórer me med Norwegian Polar, til både valper og voksne.
Bruker du godbit i innlæring eller som belønning bør du redusere daglige fôrporsjoner i forhold til hvor mange godbiter du gir de enkelte dagene.
La det bli ein god vane å klemme over ryggrad og ribbein ved hvert måltid, øk/reduser fòrmengden ettersom.
Forebygg gjerne diaré med prebiotika når hunden skal utsettes for ekstra stress, f.eks. ved lengre reiser og eller konkurranser.
Fra tid til annen får hunden vondt i magen, ofte av plutselig forskifte eller godbiter som ikke er bra.
Vær skeptisk til hundegotteri, selv det som selges på dyrebutikk. Les nøye på innholdsfortegnelsen.
Velkjente hundebein laget av presset svor kan ver som gift for ein hundemage, når disse tygges på blir de bløte, samler bakterier fra gulv og tepper, bakteriene formerer seg og når hunden skal kose seg igjen kan det bli store problemer. Ved flere anledninger har folk henvendt seg til oss pga gjentatte mage/tarm infeksjon, i mange av tilfellene er tyggebein årsaken. Står det okse eller kylling på pakken betyr det kanskje at gotteriet ligner en kylling eller er forma som en hamburger. Slike kosestunder kan bli dyre
Her er flere gode råd mot magebesvær:
a) zoolac for å rette opp balansen i magen
b) en skvett biola/kulturmelk kan gis med og utenom måltider - dårlig appetitt kan komme av at magen er i ubalanse, ved løs mage kan du blande inn ei spiseskje med potetmel som gir stivelse.
c) canikur pasta eller tabletter for akutt diaré
d) kokt ris og kylling og en dæsj potetmel for å få fastere avføring
e) hermetisert, hvit asparges for å gi hunden om den har spist noe skarpt. trevlene vil slynge seg rundt det spisse objektet og beskytte tarmer og fordøyelsessystem mot skade inntil du rekker å få hunden sjekket hos veterinæren (om det er behov for det), eller aspargesen hjelper det kvasse gjennom systemet uten å gjøre skade.
Ved kraftig diaré bør du unngå å gi mat i 1/2- 1 døgn men pass på at de drikker, så vannet må smake godt, under her finner du oppskrift.
Så til mitt aller beste råd!!!
OPPSKRIFT PÅ KRAFT (vidundermiddel for syk hund((og menneske))
Jeg går gjerne til slakteren eller ein jeger og spør om beinrester etter
slakt, og fullstapper ei stoooor gryte med beina, heller på vann så det
dekker beina, koker i minst 12 timer. Så helles sjyet i f.eks. muffinsformer
og fryses. Ein sånn kloss gir masse næring og er suveren å gi til ein syk
hund eller som ekstra næring til hund som dier.
Ein kloss og 2 i suppa/lapskausen din er skikkelig namnam.
Karde med lange tagger, kam, børste med lange tagger, klosaks, tannskrape
Børste: Jeg starter alltid med denne for å børste ut event. kvister o.l. Jo lengre tennene eller taggene er, jo bedre. Børst både med og mot pelsretning.
Kam: Denne er fantastisk når de røyter. Når de røyter, ta for deg små partier om gangen og gre med korte tak. Linjekamming heter dette. Fin til benhår og lengre hår rundt ørene.
Karde: Jo lengre tennene eller taggene er, jo bedre. Børst med pelsens vekstretning.
Røyting: Vanligvis ett par ganger i året skal ulla av, noen ganger følger dekkhårene med, noen ganger ikke. Hormonsprett, fòrskifte eller annet stress kan og sette i gang røyting.
Når de røyter er det viktig å følge ekstra godt med på håret rundt ørene, under albuene, mellom lårene, "buksene"og halen. Her kan det lett danne seg tover, så det er viktig å forebygge slik at du ikke må klippe ut tover som ikke kan gres ut. Om tover har oppstått, legg kammen mellom hud og tove, skjær opp toven fra kammen og ut, event bruk tynningssaks. Ikke klipp rett av, da dannes det fort ny tove. Når du børster halen er det viktig å børste helt ned til pelsroten for det er der flokene sitter. Bruk en børste med lange tagger. Fuktige tover inntil huden gjør at huden ikke får puste, det kan bli sår og kan resultere i våteksem.
En valp skal børstes ofte, gjerne hver dag i forbindelse med kosestund. Da blir den vant med å kjenne børsten på HELE kroppen og du har en hund som liker å bli stelt istedenfor en som vil flykte fra børsten.
Hundeblåser: Dette er en god investering! Blåser er gull verdt under røyteperioder da den hjelper med å fjerne den løse pelsen. Det er også lettere å tørke hunden etter bading eller lek/tur i vått terreng. Dette kan forebygge våteksem og andre problemer som kan oppstå hvis pelsen er våt over lengre tid.
Klosaks: En god klosaks er alfa omega. Hvis saksen er sløv kan det føre til ubehag under klipping samt flising av klørne.
Tenner: Børster du tennene på hunden hver dag er det selvsagt det aller beste, men sjelden blir det en realitet. Uansett er det greit å ha ei tannskrape, lær hunden å ligge rolig på ryggen mellom beina dine, skrap vekk tannstein før det kryp opp under tannkjøttet, bruk dental pads for rens og polering. God tannhelse gir god allmenn helse, dårlig tannhelse kan føre til dårlig fordøyelse, dårlig fordøyelse ødelegger imunforsvar osv...
har produktene som trengs til ein finsk lapphund, innehaver er selv oppdretter av rasen
VilleNord, Tyyri og Soffi trekker, Minttu og Nikki rekognoserer, Teru tusler fint på plass, Mohkki tar livet som det faller seg og "leser nyheter" i grøftekanten.